Prohlášení Divadla Na Fidlovačce k aktuální situaci

2. Srpen 2017

V Praze 2. srpna 2017

Prohlášení Divadla Na Fidlovačce k aktuální situaci

Divadlo Na Fidlovačce je nuceno vyjádřit nesouhlas s výroky herečky Elišky Balzerové, uveřejněnými na webovém portálu Seznam Zprávy v pořadu Výzva ze dne 25. července 2017. Informace, které Eliška Balzerová v rozhovoru podává, jsou zavádějící a poškozují dobré jméno jak Divadla Na Fidlovačce, tak v rozhovoru zmiňovaných osob.

Je nám velmi líto, jak svůj odchod ze souboru Eliška Balzerová interpretuje a jak ho prezentuje v médiích, nicméně divadlo musí pokračovat v práci a intenzivně chystat novou sezónu.

Čekají nás 4 premiéry na velké scéně Fidlovačky a řada projektů na Komorní Fidlovačce. Sezónu zahajujeme laskavou duchařskou komedií Mezi nebem a zemí z pera Pam Valentine. Pokračujeme ve žhavém španělském rytmu muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení, který vznikl na motivy slavného filmu Pedra Almodóvara, konverzační komedií Paroháči Eugéna Labiche a hrou o nevěře a umění lhát Pravda současného dramatika Floriana Zellera.

Komorní Fidlovačka chce své dveře více otevřít mladému divákovi a chystá řadu projektů: komorní drama Návštěvník jednoho z nejzajímavějších současných dramatiků E. E. Schmidta,  projekt pro budoucí maturanty Ne… Hra! Ju?, diskusní pořady a setkání s diváky, koncerty členů souboru DNF a další.

Energii, kterou potřebujeme k tomu, abychom vše připravili k radosti a spokojenosti diváků, nechceme rozmělňovat mediálními spory. Chceme jen prokazatelnými fakty uvést na pravou míru to, co Eliška Balzerová v rozhovoru pro pořad Výzva tvrdí.

Eliška Balzerová byla zvána na všechny schůzky uměleckého souboru, stejně jako všichni ostatní jeho členové, což je doložitelné archivem elektronické komunikace divadla.

Eliška Balzerová měla prostor vyjádřit se na tiskové konferenci k chystané premiéře muzikálu Sugar, kterého plně využila, jak je možno přesvědčit se např. zde https://www.i-divadlo.cz/za-oponou/na-fidlovacku-se-vraci-muzikal či zde http://prazsky.denik.cz/kultura_region/sugar-na-fidlovacce-marilyn-monroe-s-tvari-anety-krejcikove-20170420.html

Eliška Balzerová mi oznámila své rozhodnutí ukončit spolupráci s Divadlem Na Fidlovačce dohodou s tříměsíční výpovědní lhůtou dne 31. května, tak aby příslušná lhůta vypršela dne 1. září 2017. Při tomto striktním požadavku, v situaci, kdy program divadla na červen je uzavírán k 10. dubnu, a další divadelní sezóna začíná v první dekádě září, je pochopitelně zcela nereálné naplánovat a s dostatečným předstihem řádně oznámit derniéry představení, která bylo nutno z důvodu rozhodnutí Elišky Balzerové stáhnout z repertoáru. Toho si je Eliška Balzerová plně vědoma. V případech, kde to bylo možné, bylo rozhodnutí o derniéře oznámeno dotčeným členům uměleckého souboru, a diváci byli informováni prostřednictvím webových stránek divadla.

Ing. Jan Koťátko, ředitel

Divadlo Na Fidlovačce